Biznis plan

Nakon što je Vlada Aleksandra Vučića, uprkos svim upozorenjima da time pravi veliku štetu, raspisala tender za zakup 30 odsto državnog zemljišta, nastala je prava jagma za biznis planovima. A biznis plan je samo paravan iza kojeg treba da se sakrije namera vlasti da se 30 odsto najbolje državne zemlje da na korišćenje partijskim kadrovima

 

Znate li koji biznis trenutno najbolje ide u Srbiji? Pravljenje biznis planova.

Nakon što je Vlada Aleksandra Vučića, uprkos svim upozorenjima da time pravi veliku štetu, raspisala tender za zakup 30 odsto državnog zemljišta, nastala je prava jagma za biznis planovima. Pošto je glavni kriterijum za dodeljivanje zemlje – nećete verovati – biznis plan. Zamislite samo koliko će tu lepih biznis planova biti. A zamislite sad nekog seljaka koji hoće da izda zemlju u zakup, pa zakupca ne pita koliko će da plati nego kakav mu je biznis plan. Ne možete da zamislite? Naravno, niko nije toliko glup. A seljaci ponajmanje.

Ne znači to, međutim, da je država – tačnije Vlada, koja je taj zakon predložila, ili Skupština, koja ga je usvojila – glupa. Naprotiv. Samo je pokvarena. Biznis plan je samo paravan iza kojeg treba da se sakrije prava namera vlasti. A namera je da se 30 odsto najbolje državne zemlje da na korišćenje partijskim kadrovima. I onda, da biste ideju sproveli u život, prvo – zakonom, kako drugačije, da sve bude legalno – trećinu zemlje izdvojite iz državnog fundusa, pa zatim, drugo, propišete da za zakup mogu da konkurišu samo „veliki investitori“ (zašto bi jedan veliki investitor koji plaća manje imao prednost u odnosu na 10 malih koji plaćaju više) i onda, na kraju – pošto je svakome jasno da tu ekonomske logike nema – propišete, zakonom jakako, da glavni kriterijum neće biti cena nego već pomenuti biznis plan. Strašan „biznis plan“, nema šta. Bukvalno strašan.

 

 

Mijat Lakićević

Peščanik.net, 23. februar 2016.

 

 

Leave a Comment