Kosovo – Srbija

Kakva je korist za Fudbalski savez Srbije od toga što Kosovo (sa Metohijom) neće moći da igra prijateljske međunarodne utakmice. Pitanje je, razume se, retoričko – nikakva.

Jasno je, naravno svima da ovde i nije reč o sportskom pitanju i sportskoj politici. Pa dobro, a kakva će biti korist od toga za Srbiju. I opet je pitanje retoričko, jer je jasno da korist neće biti nikakva. Osim ako nije u pitanju (stara srpska?) „politika“ da komšiji crkne krava.

A upravo bi na ovom pitanju Srbija mogla da pokaže da je „džek“, a ne da je „jajara“. Jer, to što će Kosovo odigrati međunarodnu prijateljsku utakmicu sa Hrvatskom ili Nemačkom nikako neće značiti naše priznanje Kosova kao države. Što se Nemačke i Hrvatske, pak, tiče, one su Kosovo kao državu ionako već odavno priznale. Uostalom, zar se ne koristi termin „međunarodna“, a ne „međudržavna“ utakmica. Pomenućemo samo najpoznatiji primer. Zar Engleska, Vels i Škotska nemaju posebne fudbalske reprezentacije koje igraju i na zvaničnim svetskim takmičenjima, iako su deo jedne države, Velike Britanije.

U stvari, Srbija bi za „dozvolu“ da Kosovo igra međunarodne prijateljske utakmice trebalo da postavi samo jedan uslov. Da prva takva utakmica bude Kosovo – Srbija. U Prištini.

 

 

Mijat Lakićević

Portal novimagazin.rs, 11. januar 2014.

 

 

Leave a Comment