Neka visi – narod

Šta je nudila opozicija osim populizma, nacionalizma i antievropejstva? Koga je mogla da (re)animira? Opozicija (i “njeni” analitičari) gurnuli su građane u ruke Vučiću. I nastavljaju da ih guraju

 

Dakle – kriv je narod. Za većinu analitičara sklonih opoziciji (na ovom mestu, a i inače) odgovornost za izgubljene beogradske izbore snose građani. Zato što su – malo ću grubo, ali u osnovi tačno interpretirati njihovo shvatanje – ili glupi (pa ne vide kuda Vučićeva vlast vodi) ili pokvareni, jer dozvoljavaju da budu korumpirani.

Kada je pre dve-tri godine Vučić optužio narod da je lenj, da neće da radi i uči, da je sklon prečicama i lakim rešenjima, cela opozicija je (uzgred, opravdano, po mom mišljenju) skočila na njega – vređa narod. A sada ona radi to isto.

Uoči izbora na ankete javnog mnjenja koja su ukazivale na to da opozicija, blago rečeno, neće dobro proći, odgovarano je da se radi o režimskim agencijama i naručenim istraživanjima. I iznosila su se suprotna istraživanja u kojima opozicija (gotovo da) pobeđuje. Sad te istraživače i analitičare niko ne pominje, a i oni su zaboravili šta su pisali. A kamoli da ih neko p(r)ozove na odgovornost.

Još važnije, niko se, ili gotovo niko, ne bavi analizom opozicione ponude. Kako u organizacionom smislu, tako i, još više, u programskom. Šta je to nudila opozicija – ne računajući retke izuzetke i to na opozicionoj margini – osim populizma, nacionalizma i antievropejstva? Koga je to moglo da (re)animira, osim onih koji već glasaju, ali za Vučića?

Ako mene neko pita, a ne pita, opozicija (a bogami i “njeni” analitičari) gurnuli su građane u ruke Vučiću. I nastavljaju da ih guraju.

 

Mijat Lakićević,

Peščanik.net, 14. mart 2018.

 

 

Leave a Comment