Policija i privreda

Vučićeva politika je doživela poraz, ali je Vučić pobedio. Em je patriota, em mirotvorac. A kao “nusprodukt” imamo sve više korupcije, sve veće bezakonje, sve beskrupulozniju vlast, a “ispod” svega toga – sve bezočniju pljačku nacionalnog bogatstva

 

Pobedu naše “policijske reprezentacije” u Dubaiju vazalni mediji dočekali su sa više pompe nego kad su, recimo, odbojkašice postale prvakinje sveta. Malo je falilo da se organizuje svečani doček ispred Gradske skupštine u Beogradu. Mada, ko zna, još nije kasno.

U stvari, ne treba biti stručnjak za “pitanja bezbednosti”, pa razumeti da bi ulazak Kosova u Interpol bio u interesu Srbije. Pod uslovom, doduše, da ona namerava da se bori protiv organizovanog kriminala. Recimo, da joj je stalo da se otkriju ubice Olivera Ivanovića i njihovi nalogodavci.

Dobitak na policijskom planu, međutim, potpuno je zaklonio gubitak na privrednom. Naime, odluka kosovskih vlasti da uvedu taksu od 10 odsto na robu iz Srbije (i Bosne i Hercegovine) naneće popriličnu štetu domaćim preduzećima. Trgovinska razmena sa Kosovom premašila je prošle godine pola milijarde evra, tačnije, iznosila je 464 miliona evra, od čega se 95 odsto (442 miliona) odnosilo na naš izvoz. Što je ne manje važno, plasman robe iz (centralne – kako se to još uvek zvanično govori) Srbije na Kosovo rastao je natprosečno brzo – 9,5 odsto prošle i 8,5 odsto za devet meseci ove godine. Sada je taj izvoz praktično obustavljen. Na Kosovu je tržište za svoju robu našlo 2.700 srpskih preduzeća. Neka svako od njih ima samo po 10 radnika, to je blizu 30.000 zaposlenih, odnosno, sa članovima njihovih porodica preko 100.000 ljudi koji će direktno, na “svojoj koži”, osetiti ove trgovinske sankcije. Da tzv. dobavljače tih firmi, koje će takođe biti pogođene, ne računamo. Gubici se, dakle, već mere milionima evra, a biće sigurno desetostruko veći ukoliko se odnosi ubrzo ne normalizuju. Ali, stvari idu u suprotnom smeru.

Vučićeva politika je doživela poraz, ali je Vučić pobedio. Em je patriota, em mirotvorac. Konflikt na Kosovu je zamrznut, ali se u Srbiji sve više razgoreva. Nacionalizam jača. A kao “nusprodukt” imamo sve više korupcije, sve veće bezakonje, sve beskrupulozniju vlast, a “ispod” svega toga, preko javnih preduzeća i infrastrukturnih projekata, sve bezočniju pljačku nacionalnog bogatstva.

 

 

Mijat Lakićević

Peščanik.net, 21. novembar 2018.

 

 

Leave a Comment