Vučić, laži i privredni rast

Ovogodišnji, istina dobar, privredni rast posledica je veoma niske “baze”, odnosno vrlo niskog rasta (1,9 odsto) prošle godine. Kada je Srbija opet bila među najgorima ne samo u regionu nego i u celoj jugoistočnoj Evropi

 

U nekim drugim vremenima i u nekim drugim, srećnim, zemljama, ta tema bi punila stranice novina; ovako, u konkurenciji s (najavljenim) presecanjem kosovskog čvora, gotovo da je spala na nivo letnje razbibrige. Pa bi, s obzirom na to, mogla biti i preskočena. Ipak, ne bi to bilo fer prema čitaocima, a moglo bi se protumačiti i kao potcenjivanje napora predsednika Aleksandra Vučića. Jer, naravno, ko drugi zaokuplja (gotovo) svu pažnju medija, o njemu je (i) ovde reč. Nekako je, naime, sasvim nepravedno nezapaženo prošla vest, tačnije jedna izjava aktuelnog šefa srpske države. “Srbija je po privrednom rastu u prvom polugodištu ove godine među tri vodeće zemlje u Evropi. Ne u regionu, na Balkanu nego u Evropi”, rekao je, naravno s ponosom, negde početkom ovog meseca (4. avgusta – da budemo sasvim precizni) Vučić, a onda i slavodobitno upitao: “I – šta ćemo sad s tim što su govorili da lažemo.”

Zbilja – šta ćemo? Najpre, naravno, da konstatujemo da Vučićeva izjava, kao i obično, nije sasvim jasna i precizna, da se ne zna tačno ni na šta ni na koga se odnosi. A zatim, i važnije, ako idući za onim čime raspolažemo i služeći se onom narodnom “glupi pamte, pametni zapisuju”, malo prelistamo dokumentaciju, klupko će početi da se odmotava. Lako ćemo, naime, utvrditi da se Vučićevo pitanje-optužba (u drugom delu navedene rečenice) odnosi na “daleku” pretprošlu godinu. Ove godine Vučić nijednom nije obećao da će Srbija biti među prve tri zemlje u Evropi u bilo čemu, ni u vaterpolu, a kamoli po visini privrednog rasta. Ali jeste – dve hiljade šesnaeste. Još tada je, negde u januaru, kao predsednik Vlade Vučić rekao, citiramo: “Ove godine će Srbija biti među prve tri države u Evropi po rastu bruto domaćeg proizvoda”; i još je, da bi valjda pojačao uverljivost svojih reči, dodao: “I niko ne može da me demantuje jer je reč o merljivim stvarima.” Nažalost, čim su stigli podaci, stigao je i demanti: Srbija ne da nije bila lider nego se nalazila na repu regiona. O Evropi da i ne govorimo.

Ali ni tada, da ne bude zabune, niko predsedniku Vučiću nije rekao da laže, samo su iznošeni podaci srpske i evropske statistike. Dakle, ako je neko lagao, to svakako nisu bili oni koji su prosto iznosili brojeve i ukazivali na činjenice. Jedna od tih činjenica pak opominje da danas nema mesta nikakvoj euforiji. Jer je ovogodišnji, istina vrlo dobar, privredni rast posledica veoma niske “baze”, odnosno vrlo niskog rasta (1,9 odsto) prošle godine. Kada je Srbija opet bila među najgorima ne samo u regionu nego i u celoj jugoistočnoj Evropi (iza nje se našla samo Makedonija). I, što je možda još važnije, prognoze govore da šestomesečni tempo neće biti zadržan do kraja godine nego će stopa rasta bruto domaćeg proizvoda pasti sa sadašnjih 4,5 na 3,5, u najboljem slučaju četiri odsto. A Srbiji treba, da i na to podsetimo, bar 5-6 odsto da bi počela da sustiže ne samo zemlje zapadne Evrope nego i istočne, one ispred kojih je nekad daleko bila.

 

 

Mijat Lakićević

Peščanik.net, 16. avgust 2018.

 

 

 

Leave a Comment