Zločinac ili svetac

Direktor Železare Smederevo je bio dočekan kao spasilac, a ispraćen kao kriminalac. I kao prvo i kao drugo ga je kvalifikovao premijer Aleksandar Vučić, koji ga je ovih dana iz fabrike najurio

 

Ne, nije vikar i nije Stepinac, nego je manager i to Kamaraš. Direktor, sad već bivši, Železare Smederevo, dočekan kao spasilac, ispraćen je kao kriminalac. Tačnije, tako ga je, kao ono prvo, pre nešto više od godinu dana predstavljao tadašnji, a i de facto sadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, i tako ga je, kao ono drugo, faktički ovih dana okvalifikovao i praktično iz fabrike najurio. Jer, ne samo da je, kako pišu novine, Vlada Srbije jednostrano raskinula ugovor sa menadžerskom kompanijom HPK Inženjering, već je u poslovanju slovačkog direktorskog tima navodno otkriven i čitav niz nepravilnosti. Kamaraš i ekipa, doduše, jesu srušeni iznenada i takoreći preko noći, ali to ipak nije bilo noću nego, kao što je preporučio premijer, usred bela dana, mada neradnog, u subotu.

Kada je pak o otkrivenim prestupima reč, nakon onoga što se događalo i događa u procesima protiv Subotića, Miškovića, Šarića.., šta je sve tu otkrivano pa još brže pokrivano, čovek celu tu priču o nezakonitom radu sad već bivšeg rukovodstva Železare mora da uzima s velikom dozom skepse. Ima li tu zbilja nečeg i čega možda ćemo saznati, a verovatnije da nikad nećemo ako uzmemo u obzir gorenavedene slučajeve.

Ali, ima i nešto gde nema mesta sumnji jer se radi o zvanično utvrđenim i potvrđenim podacima. Železara Smederevo je, naime, pod novom upravom prošle godine napravila gubitak od ogromnih 145 miliona evra. Ne bi to možda ni bilo takvo iznenađenje – jer, podsetimo, američka kompanija US Stil je još 2012. godine odlučila da ugasi smederevsku čeličanu pošto je prethodno nekoliko uzastopnih godina beležila gubitke – da nas nisu ubeđivali da će Železara poslovati s profitom. A posebno se u širenju optimizma isticao premijer Vučić.

Naime, još pre zaključenja ugovora u martu 2015, Vučić je izjavio: “Očekujem da će Železara početi da ostvaruje profit za četiri, a ne za šest meseci, kako je to ugovorom predviđeno”. Posle manje od mesec dana Vučić je pojačao dozu anestezije: “Gubitak u poslovanju Železare u januaru je bio devet miliona evra, u martu je 15 puta niži, u aprilu će biti manji od 500.000 evra i već u maju očekujem da Železara posluje profitabilno”, rekao je premijer 4. aprila. U širenje euforije kasnije su se uključili i drugi, niži ešeloni, ali to i nije tako važno, bio je to prosto deo ovdašnjeg nacionalno-političkog folklora. I sve što je nakon toga, praktično isključivo preko državnih medija, koji su imali ekskluzivno pravo na informacije, dospevalo u javnost, bilo je u istom tonu. Sad su obrnuli ćurak naopako.

S obzirom na netom navedene činjenice, postavlja se pitanje da li je zapravo u njima pravi uzrok nagle promene “statusa” Petra Kamaraša i što se on od sveca polako pretvara u zločinca. Treba, naime, naći nekog krivca za to što premijer Vučić nije održao obećanje i što će građane Srbije njegovo spasonosno rešenje koštati 145 miliona evra.

Pa se neki “spin majstor” dosetio stare izreke: neka visi Pedro. To jest – Peter.

 

 

Mijat Lakićević

Peščanik.net, 1. jul 2016.

 

 

One thought on “Zločinac ili svetac

Leave a Comment