Koraksić i Petričić: Fifty years after

Događaj kojem prisustvujemo – otvaranje zajedničke izložbe Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića Duleta – zaista se može nazvati istorijskim u pravom smislu te reči. Jer, ovo je prvi put da dva velika umetnika izlažu zajedno

 

Reč (delimično) izgovorena u Zoni novog optimizma na Šabačkom letnjem festivalu, 29. jula 2018. godine

 

Događaj kojem prisustvujemo – otvaranje zajedničke izložbe Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića Duleta – zaista se može nazvati istorijskim u pravom smislu te reči. Jer, ovo je prvi put da dva velika umetnika izlažu zajedno.

Ali, ovo ipak nije prvi put da zajedno rade. Naime, sledeće godine naši slavni karikaturisti mogli bi da proslave 50 godina (ili tu blizu) zajedničkog rada. Toliko je, naime, vremena prošlo otkako su počeli da rade u magazinu – kojeg, nažalost, više nema, a i malo ga se ko seća, ali su ga tada i u inostranstvu zvali jugoslovenski The Economist – dakle u nedeljniku Ekonomska politika.

Ne samo da je svaki od njih posebno crtao karikature za jedan isti list nego su i bukvalno radili zajedno i istovremeno na istoj stvari. Tačnije – na naslovnoj strani Ekonomske politike. Evo kako je to, prema jednom dalekom Koraksovom svedočenju, izgledalo. “Leka bi nas pozvao – da ne bude zabune, taj Leka nije onaj Leka nego Milutin Bogosavljević, zamenik glavnog urednika, a zapravo dugogodišnji spiritus movens Ekonomske politike – dakle, Leka bi ih, tj. “bi nas pozvao, sedeli bismo kod njega i razgovarali o zadatoj temi. Mi smo davali predloge, ideje kako da se tema ilustruje, a onda bi bila izabrana ilustracija koja je najbolja. Crtao bi onaj ko je to smislio”.

U to vreme, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka, žarila je i palila, kako se to kaže, svetskom muzičkom scenom bluz-rok grupa Ten years after iz Birmingema, poznato, između ostalog, po svom nastupu na prvom Vudstoku. Englezi su se u međuvremenu raspali, dok Koraksića i Petričića – fifty years after – evo pred nama življih i naoštrenijih nego ikad. Praše li praše. Cepaju li cepaju.

 

Mijat Lakićević

 

 

 

 

Leave a Comment